Dzisiaj proponuję leczo z kiełbasą, pomidorami i cukinią, czyli modyfikację tradycyjnego węgierskiego leczo, w którym nie znajdziemy cukinii. Odmian tej potrawy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. Leczo zazwyczaj podaje się z pieczywem, ja lubię też np. z ryżem. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 papryki czerwone
- 3 puszki krojonych pomidorów bez skóry (po 400 g)
- 300 g kiełbasy
- około 100 g boczku
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta chili
- szczypta cukru
- sól
Przygotowanie:
Na dużej patelni (lub garnku) rozgrzać olej i smalec. Wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojony w kosteczkę boczek. Smażyć do lekkiego zrumienienia co jakiś czas mieszając. Dołożyć drobniutko pokrojony czosnek i smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Chwilę podsmażać mieszając. Dodać pomidory (razem z zalewą), paprykę w proszku, pieprz ziołowy, chili, tymianek, szczyptę cukru i sól. Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Doprawić solą.
Smacznego 🙂