Ciasteczka ryżowe


Ciasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je według tego przepisu od lat i wszystkim bardzo smakują 🙂 Są mięciutkie i pyszne…

Ciasteczka ryżowe

Składniki:

  • 1 kleik ryżowy bezsmakowy (190 g)
  • 1 kostkę margaryny (200 g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • dżem

Przygotowanie:

Cukier, żółtka i margarynę utrzeć. Wsypać kleik ryżowy, dodać śmietanę i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić dżemem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasteczka z mąki ryżowej z białą czekoladą i malinami

Amerykany

Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe

Ciasteczka z żurawiną, płatkami owsianymi i orzechami

Ciasteczka z matchą


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 komentarzy do “Ciasteczka ryżowe