Ciasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je według tego przepisu od lat i wszystkim bardzo smakują 🙂 Są mięciutkie i pyszne…
Składniki:
- 1 kleik ryżowy bezsmakowy (190 g)
- 1 kostkę margaryny (200 g)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- dżem
Przygotowanie:
Cukier, żółtka i margarynę utrzeć. Wsypać kleik ryżowy, dodać śmietanę i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić dżemem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Robię podobne, są pyszne!
I znikają w mgnieniu oka… 🙂
A smietana do czego?
Też do ciasteczek. Przepraszam, pominęłam…, ale już poprawione 🙂
Ciasteczka są naprawde dobre.
Warto spróbować…♥
Zrobiłam. Dla mnie za słodkie. Następnym razem dodam mniej cukru.