Ciasteczka z mąki ryżowej z białą czekoladą i malinami to słodka przekąska dla całej rodziny. Ciasteczka są bardzo delikatne i wyjątkowo kruche dlatego zaraz po upieczeniu należy pozostawić je, aż lekko przestygną. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek 🙂
Ciasteczka z mąki ryżowej z białą czekoladą i malinami
Składniki (na około 34 ciastka):
- 2 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 70 g białej czekolady
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- maliny
Ciasteczka z mąki ryżowej z białą czekoladą i malinami – przygotowanie:
Do miseczki wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać. Dodać miękkie masło, jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie dodać posiekaną białą czekoladę i wymieszać. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i zostawiając odstępy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki lekko spłaszczyć dłonią, delikatnie wciskając po jednej rozerwanej malinie na jedno ciastko. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 13 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: