Sajgonki to jedne z wielu najpopularniejszych dań azjatyckich. Chyba każdy je próbował i większość lubi. Sajgonki to nazwa używana w Polsce, w Wietnamie nazywane są nem rán, a w Europie spring rolls. Rodzajów sajgonek jest mnóstwo w zależności od regionu, przygotowywane są z farszem mięsnym lub wegetariańskim. Mogą być smażone lub nie smażone i podawane na zimno.
Dzisiejsze sajgonki są typowo wietnamskie. Smażone w głębokim tłuszczu i chrupiące. Podałam je z dwoma sosami: najbardziej znanym, klasycznym sosem rybnym (nước chấm) oraz słodkim sosem chili. Oba są pyszne 🙂 Sajgonki świetnie sprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezę. Bardzo polecam!
Składniki:
- papier ryżowy
- 600 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 100 g makaronu sojowego lub ryżowego (nitki)
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki suszonych grzybów mun
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- mała szczypta cukru
- sól
- pieprz
Klasyczny sos rybny (nước chấm):
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z limonki)
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
- 3 łyżki przegotowanej ciepłej wody
Słodki sos chili:
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
Przygotowanie:
Grzyby mun i makaron sojowy (lub ryżowy) przygotować według przepisu na opakowaniu. Makaron odsączyć i pociąć na krótkie nitki, grzyby pociąć na małe i cienkie paseczki.
Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać startą na małych oczkach marchewkę, pocięty makaron i grzyby mun. Następnie wrzucić jajka, posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Wlać sos sojowy, sos rybny, wsypać szczyptę cukru, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej dłonią).
Do miski wlać ciepłą wodę. Pojedynczo zanurzać papier ryżowy, aż zmięknie i położyć na desce. Nałożyć porcję farszu i ciasno zwinąć (tak jak krokiety). Smażyć porcjami w rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złocistobrązowy kolor. Następnie wyjąć na papierowy ręcznik.
Klasyczny sos rybny:
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru.
Słodki sos chili:
Papryczkę chili przeciąć i usunąć pestki. Następnie posiekać i utrzeć w moździerzu, zostawiając drobne kawałeczki. Utarte chili przełożyć do rondelka i dodać wodę, ocet ryżowy, cukier, bardzo drobno posiekany czosnek i starty imbir. Gotować na małym ogniu około 3 – 4 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody i ciągle mieszając wlać do gotującego się sosu. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać sok z limonki i doprawić solą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Roladka z łososiem i szparagami w sosie tamaryndowym
Dzień Dobry.
Mam taką małą zagadkę… Co zrobić aby sajgonki mi nie pękały w trakcje smażenia ? Jakiś czas temu w pracy wrzuciłem sajgonki do frytkownicy (354 stopni ) to mi się posypały.. w domu jak smażę na patelni również mi pękają. Czy daję zbyt mokre ? farsz robię prawie z takich samych składników tyle co to ładuje wszystko surowe nie licząc makronu :).
Dziękuję za odpowiedź jak i pomoc.
We frytkownicy nie radzę, zawsze smażę na patelni. Nie rozgrzewaj zbyt mocno oleju, bo zrobią się pęcherze i mogą pękać. Po zwinięciu sajgonek warto też chwilę odczekać żeby obeschły. Może robisz za duże sajgonki, spróbuj zrobić mniejsze. Powodzenia 🙂
😀 to w ogóle nie tak się robi.. w europie nazywane są spring rolls. Chyba w Angli.
zamaist mięsa mielonego kurczak
zamiast ryżu makaron ryżowy
bez sosu rybnego
za to z kiełkami bambusa