Sajgonki


Sajgonki to jedne z wielu najpopularniejszych dań azjatyckich. Chyba każdy je próbował i większość lubi. Sajgonki to nazwa używana w Polsce, w Wietnamie nazywane są nem rán, a w Europie spring rolls. Rodzajów sajgonek jest mnóstwo w zależności od regionu, przygotowywane są z farszem mięsnym lub wegetariańskim. Mogą być smażone lub nie smażone i podawane na zimno.

Dzisiejsze sajgonki są typowo wietnamskie. Smażone w głębokim tłuszczu i chrupiące. Podałam je z dwoma sosami:  najbardziej znanym, klasycznym sosem rybnym (nước chấm) oraz słodkim sosem chili. Oba są pyszne 🙂 Sajgonki świetnie sprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezę. Bardzo polecam!

Sajgonki

Składniki:

  • papier ryżowy
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 100 g makaronu sojowego lub ryżowego (nitki)
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów mun
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • mała szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Klasyczny sos rybny (nước chấm):

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z limonki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
  • 3 łyżki przegotowanej ciepłej wody

Słodki sos chili:

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:

Grzyby mun i makaron sojowy (lub ryżowy) przygotować według przepisu na opakowaniu. Makaron odsączyć i pociąć na krótkie nitki, grzyby pociąć na małe i cienkie paseczki.

Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać startą na małych oczkach marchewkę, pocięty makaron i grzyby mun. Następnie wrzucić jajka, posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Wlać sos sojowy, sos rybny, wsypać szczyptę cukru, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej dłonią).

Do miski wlać ciepłą wodę. Pojedynczo zanurzać papier ryżowy, aż zmięknie i położyć na desce. Nałożyć porcję farszu i ciasno zwinąć (tak jak krokiety). Smażyć porcjami w rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złocistobrązowy kolor. Następnie wyjąć na papierowy ręcznik.

Klasyczny sos rybny:

Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru.

Słodki sos chili:

Papryczkę chili przeciąć i usunąć pestki. Następnie posiekać i utrzeć w moździerzu, zostawiając drobne kawałeczki. Utarte chili przełożyć do rondelka i dodać wodę, ocet ryżowy, cukier, bardzo drobno posiekany czosnek i starty imbir. Gotować na małym ogniu około 3 – 4 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną zimnej wody i ciągle mieszając wlać do gotującego się sosu. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać sok z limonki i doprawić solą.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Jajka zięcia

Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo – orzechowym

Roladka z łososiem i szparagami w sosie tamaryndowym

Sałatka z sosem tamaryndowym

Sos Yakisoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *