Pyszne paluchy z tłuczonych ziemniaków, nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami, zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podane z sosem czosnkowo-orzechowym. Paluchy są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Mniam… To ciekawa propozycja na smaczny i niebanalny obiad.
Składniki:
Paluchy ziemniaczane:
- 700 g ziemniaków
- 3/4 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Farsz:
- 100 g młodego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów (w oleju)
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Panierka:
- 3 jajka
- bułka tarta
Sos czosnkowo-orzechowy:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu „Winiary”
- 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie, należy dosypać odrobinę mąki więcej.
Szpinak umyć, osuszyć i lekko posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody i dodać posiekane suszone pomidory (odsączone z oleju). Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, zmielić i dodać do farszu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta formować podłużne placuszki robiąc na środku, wzdłuż wgłębienie. Nałożyć trochę farszu i zlepić boki tworząc paluchy. Każdy paluch maczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Panierkę delikatnie docisnąć i czynność powtórzyć.
Gotowe paluchy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Sos czosnkowo-orzechowy:
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni i zmielić. Dodać jogurt naturalny, majonez i czosnek granulowany. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂