Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo-orzechowym


Pyszne paluchy z tłuczonych ziemniaków, nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami, zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podane z sosem czosnkowo-orzechowym. Paluchy są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Mniam… To ciekawa propozycja na smaczny i niebanalny obiad.

Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami ziemnymi

Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzeszkami ziemnymi

Składniki:

Paluchy ziemniaczane:

  • 700 g ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 100 g młodego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów (w oleju)
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Panierka:

  • 3 jajka
  • bułka tarta

Sos czosnkowo-orzechowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu „Winiary”
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie, należy dosypać odrobinę mąki więcej.

Szpinak umyć, osuszyć i lekko posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody i dodać posiekane suszone pomidory (odsączone z oleju). Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, zmielić i dodać do farszu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Z ciasta formować podłużne placuszki robiąc na środku, wzdłuż wgłębienie. Nałożyć trochę farszu i zlepić boki tworząc paluchy. Każdy paluch maczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Panierkę delikatnie docisnąć i czynność powtórzyć.

Gotowe paluchy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Sos czosnkowo-orzechowy:

Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni i zmielić. Dodać jogurt naturalny, majonez i czosnek granulowany. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *