Kolejny przepis z łososiem, ale tym razem smażonym. Roladka z łososiem i szparagami w wodorostach nori, podana ze słodkim sosem tamaryndowym i świeżą kolendrą. Rewelacja! Danie ciekawie się prezentuje i jest pyszne. Polecam na imprezy rodzinne, Święta lub z dodatkiem ugotowanego ryżu na niedzielny obiad 🙂
Składniki:
- około 450 g świeżego łososia
- 5 zielonych szparagów
- nori (około 10 – 11 listków)
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sos tamaryndowy:
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżeczki pasty tamaryndowej (Użyłam rzadkiej pasty. Jeśli jest to gęste puree, dajemy połowę mniej)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Gotować na parze 1 minutę. Następnie każdy osobno, ciasno owinąć w wodorosty nori.
Łososia opłukać, osuszyć i odciąć skórę. Pokroić wzdłuż na paski o szerokości około 2,5 – 3 cm i ciasno owinąć w nori, zwilżając je odrobiną wody. Można owinąć dwa razy. Następnie szparagi i łososia ułożyć w formie roladki i całość ciasno zawinąć w nori (zwilżając wodą). Pokroić na plastry (około 2 cm), doprawić solą i pieprzem i usmażyć na maśle z dwóch stron (z każdej strony po 1 minucie).
Sos tamaryndowy:
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Sałatka z sosem tamaryndowym
→ Kwiaty z ciasta nadziewane wędzonym łososiem i ryżem
→ Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli
→ Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym