Dzisiaj pięknie prezentująca się przystawka, która na pewno zaskoczy gości 🙂 Przygotowałam kwiaty z ciasta, nadziewane kulką ryżu z dodatkiem sosu sojowego i owiniętą plasterkami wędzonego łososia. Środek kwiatów posypałam rozgniecionym czerwonym pieprzem. Nie tylko ciekawie wyglądają, ale również są bardzo smaczne. W trakcie smażenia w głębokim tłuszczu, płatki pięknie się rozwijają, tworząc kwiat. Płatki są delikatne i kruche, dlatego należy ostrożnie je przekładać na talerz. Idealnie sprawdzą się na przyjęcia, sylwestra czy Święta. Zdecydowanie polecam! 🙂
Składniki (na 10 kwiatków):
Ciasto nr 1:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka masła
- 5 łyżek wody
- pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- szczypta soli
Ciasto nr 2:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 5 plasterków łososia wędzonego na zimno
- 50 g ryżu
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- pieprz
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
- rozgnieciony czerwony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto nr 1:
Do miseczki wsypać mąkę. Dodać sól, masło i wodę wymieszaną z barwnikiem spożywczym. Wygniatać ciasto tak długo, aż zrobi się elastyczne. Owinąć folią spożywczą i odłożyć.
Ciasto nr 2:
Wszystkie składniki razem zagnieść (będzie klejące).
Nadzienie:
Ryż ugotować, odsączyć i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, pieprz i wymieszać.
Plasterki łososia przeciąć na pół. Na każdy nałożyć około łyżeczki ryżu i zawinąć, tworząc kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego.
Ciasto nr 1 rozwałkować na kształt kwadratu. Na połowie równo rozsmarować ciasto nr 2 i przykryć drugą częścią (tak jak książkę). Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 0,5 cm. Następnie zwinąć na pół i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz zwinąć na pół i znowu rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm. Wycinać kółka trochę większe od średnicy szklanki i kłaść po kulce łososia z ryżem. Każdą kulkę szczelnie zlepić i odłożyć (zlepieniem do dołu). Za pomocą ostrego noża zrobić 3 przecinające się nacięcia (uważać, aby nie przeciąć łososia!), zostawiając około 0,5 cm od dołu.
W rondlu rozgrzać olej (nie za mocno) i kłaść po kulce (nacięciem do góry). Całe muszą być zanurzone. Smażyć, aż płatki się rozwiną i kwiaty wypłyną na wierzch. Następnie wyjąć na papierowy ręcznik, środek każdego kwiatka posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Mus z koziego sera, galaretką z czerwonego wina i chipsami z buraczka
→ Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli
→ Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka
→ Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym