Delikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef, w którym biorę udział 😉
Składniki (na 2 porcje):
Mus z koziego sera:
- 1 roladka kozia twarogowa Merci Chef (110 g)
- 100 g śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2-3 łyżki mleka
- biały pieprz
- sól
Galaretka z czerwonego wina:
- 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki żelatyny
Chipsy z buraczka:
- 1 malutki buraczek
- odrobina oliwy z oliwek
- sól
Dodatkowo:
- kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Chipsy z buraczka:
Buraczka umyć, obrać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić jak najcieńsze plasterki i delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 130°C. Co jakiś czas plasterki buraczka przewracać.
Mus z koziego sera:
Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić.
Kozi twaróg zmiksować na gładką masę, połączyć z ubitą śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodawać po łyżce do ostudzonej żelatyny, cały czas mieszając. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem małej prostokątnej foremki (około 3/4 foremki) i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Galaretka z czerwonego wina:
Do rondelka wlać wino i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić. Następnie wlać na stężały mus i ponownie wstawić do lodówki.
Gotową przystawkę udekorować kiełkami i pokruszonymi chipsami z buraczka.
Smacznego 🙂
Oryginalny smak…. niestety dla mnie nie do zaakceptowania pomimo, że uwielbiam kozi ser.