Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami 🙂
Składniki:
- 3 duże filety śledziowe (matiasy)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- pieprz
Przygotowanie:
Matiasy moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę, dwukrotnie zmieniając wodę. Jeśli nadal będą za słone, płuczemy je jeszcze raz. Następnie osuszamy i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.
W miseczce mieszamy musztardę, sok z cytryny, miód i olej. Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.
Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.
Smacznego 🙂
Z pewnością wypróbuję 🙂
Polecam ten przepis. Bardzo dobre.