Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką


Kolejny przepis, który kojarzy mi się z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą ilością czosnku, schab z suszonymi morelami i śliwkami czy też dziczyzna.

Dzisiaj proponuję pieczoną roladę ze schabu z wędzonym boczkiem i botwinką, która sprawdzi się nie tylko od Święta, ale również na obiad lub na zimno na kanapki. Zróbcie koniecznie! 🙂

Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką

Składniki:

  • 1200 g schabu bez kości
  • 100 g surowego wędzonego boczku (cieniutkie plasterki)
  • 1 mały pęczek botwinki (lub 1/2 dużego)
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej do wysmarowania mięsa
  • sznurek
  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

Liście botwinki umyć i osuszyć, ogonki oderwać.

Schab umyć i osuszyć. Ostrym nożem rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Na całej jednej stronie ułożyć plasterki boczku, a na nim liście botwinki. Następnie mięso ciasno zwinąć, tworząc roladę. Owinąć sznurkiem. Natrzeć olejem, majerankiem i suszonym czosnkiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia, na wierzchu mięsa położyć liście laurowe i ziele angielskie. Zacisnąć końce tak, aby postał „wielki cukierek” i wstawić do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień wyjąć z lodówki i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. Następnie rozciąć folię i piec jeszcze około 15 minut, aby mięso się przyrumieniło.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pieczony schab z morelami i śliwkami

Świąteczna pieczona łopatka z czosnkiem

Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata

Zrazy wołowe

Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *