Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym


Dzisiaj tradycyjne polskie smaki, które goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię 🙂 Prostota w najlepszym wydaniu! Farsz to ugotowane w rosole nóżki z kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można użyć tłuszczu z kaczki. Polecam 🙂

Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz z kaczki:

  • 4 ugotowane nóżki z kaczki (z rosołu)
  • 1 mała ugotowana marchewka (z rosołu)
  • 1/2 ugotowanej pietruszki (z rosołu)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła (lub tłuszczu kaczki np. z wierzchu schłodzonego rosołu)
  • szczypta majeranku

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.

Farsz z kaczki:

Na patelni rozgrzać masło i zrumienić drobno posiekaną cebulę.

Ugotowane mięso obrać z kości. Następnie zmielić z ugotowaną marchewką i pietruszką. Dodać majeranek i usmażoną cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie.

Ugotowane pierogi z kaczką usmażyć na maśle lub kaczym tłuszczu z dodatkiem majeranku.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem

→ Smażone pierogi z wołowiną na ostro

Pierogi ruskie

Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem

Piersi kaczki w sosie pomarańczowo – imbirowym z anyżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *