Serek z migdałów przygotowałam z masy pozostałej po mleku migdałowym. Jest delikatny i pyszny! Dodałam do niego jogurt naturalny, w związku z czym serek nie jest wegański. Jeśli chcecie zastąpcie go mlekiem lub jogurtem roślinnym, będzie świetnym zamiennikiem dla osób z nietolerancją laktozy. Serek z migdałów idealnie sprawdzi się na śniadanie i urozmaici niejedną kanapkę. Polecam! 🙂
Składniki:
- masa migdałowa (pozostała po mleku migdałowym)
- 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 – 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki przełożyć masę migdałową. Dodać sok z cytryny, jogurt naturalny, oliwę z oliwek i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć na gazę i ścisnąć, formując owalny kształt. Delikatnie odwinąć i przełożyć na talerzyk. Przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: