Samodzielne zrobienie masła wielu z nas może wydawać się trudne. W rzeczywistości wcale takie nie jest. Wystarczy tłusta śmietana i mikser aby w domowym zaciszu przygotować śmietankowe masełko, które będzie pysznym dodatkiem do chrupiącego pieczywa. Możecie dodać do niego ulubione świeże zioła lub odrobinę czosnku, ja dodałam koperek. Jest naprawdę proste do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu. No i oczywiście daje uczucie satysfakcji, że zrobiliśmy je własnoręcznie 😉
Składniki (na około 160 g masła):
- 500 g śmietany kremówki 36 % lub 42 % (im bardziej tłusta tym więcej masła otrzymamy)
- świeże zioła
Przygotowanie:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubijać mikserem tak długo, aż tłuszcz wyraźnie oddzieli się od maślanki. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć i opłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do miseczki i dodać posiekane zioła. Wymieszać i uformować dowolny kształt. Schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: