Ghee – masło klarowane


Ghee (ghi) to rodzaj klarowanego masła, bardzo popularnego w Indiach i uważanego za szlachetne. Hindusi używają go do przygotowywania różnych potraw np. kormy oraz w celach religijnych. Ghee wytwarzane jest przez powolne gotowanie i usuwanie powstałej piany, czyli klarowanie. Pozbywamy się w ten sposób wody i białka pozostawiając sam tłuszcz. Masło klarowane oprócz walorów smakowych (orzechowy smak) cechuje się długim okresem przydatności (można przechowywać je przez kilka miesięcy i nie jełczeje) oraz  dobrą palnością. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, pieczenia lub gotowania.

Ghee

Przygotowanie:

Dowolną ilość masła (użyłam osełki 375 g) z dużą zawartością tłuszczu i bez soli wkładamy do rondelka z grubym dnem i stawiamy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, zmniejszamy ogień na najmniejszy. Na powierzchni zacznie powstawać piana, którą zdejmujemy. Masło co jakiś czas mieszamy, uważając aby się nie przypaliło (będzie gorzkie) i zdejmujemy pianę tak długo, aż przestanie się tworzyć. Z taką ilością masła trwa to około 20 minut. Odstawiamy aby przestygło i przelewamy przez gazę do słoiczka, w którym będzie przechowywane. Gdy wystygnie słoiczek zakręcamy. Niektóre źródła podają, że masło klarowane można przechowywać w temperaturze pokojowej, ja trzymam w lodówce 😉




To też może Cię zainteresować:

Beurre noisette

Chlebek naan

Korma z kurczaka

Chipsy z plantana

Domowe masło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *