Chlebek naan


Chlebek naan to indyjski płaski chlebek kształtem przypominający kroplę,  wypiekany w specjalnych piecach tandoor. Niestety w domowych warunkach pozostaje upieczenie go w piekarniku 😉  Naan podawany jest z wieloma potrawami kuchni indyjskiej np. do curry lub kormy. Jeszcze gorące chlebki można posmarować Ghee, będą smaczniejsze.

Chlebek naan

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki czarnuszki (lub sezamu)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie to w środku mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie. Następnie dodajemy jajko, sól, olej i jogurt. Ugniatać około 5 minut, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 porcji. Każdą porcję spłaszczyć, posypać czarnuszką i rozwałkować nadając kształt łzy. Blaszkę delikatnie posmarować olejem i układać na niej chlebki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 10 minut, przewracając je co jakiś czas. Zaraz po upieczeniu posmarować ghee. Podawać póki gorące.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *