Beurre noisette (tłumaczenie z francuskiego: orzechowe masło) to masło, które podczas podgrzewania nabiera pięknego orzechowego aromatu. W przeciwieństwie do Ghee nie zbiera się powstającej piany i ma dużo ciemniejszy brązowy kolor. W trakcie przygotowywania substancje stałe opadają na dno i zaczynają brązowieć więc trzeba bardzo uważać żeby się nie przypaliło. W kuchni francuskiej ma wiele zastosowań, a potrawy z dodatkiem beurre noisette nabierają oryginalnego aromatu i smaku. Jest wyśmienitym dodatkiem do ciast, warzyw, różnego rodzaju mięs, ryb oraz makaronów.
Przygotowanie:
Masło przekładamy do rondelka z jasnym dnem (żeby było widać czy się nie przypala) i podgrzewamy. Gdy masło się rozpuści, zmniejszamy ogień na najmniejszy i od czasu do czasu mieszamy. Po jakimś czasie substancje stałe opadają na dno i zaczynają brązowieć. Kiedy masło osiągnie odpowiedni kolor należy zdjąć rondelek z ognia i wstawić do zimnej wody.
Smacznego 🙂