Delikatny łosoś z czerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Danie podawać z ryżem, który idealnie tu pasuje. Gwarantuję, że efekt końcowy mile Was zaskoczy 🙂
Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo-śmietankowym
Składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z łososia ze skórą (każdy po około 170-200 g)
- 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Sos pomarańczowo-śmietankowy:
- sok z 1 pomarańczy
- 150 g kremówki 30 %
- 1 mała szalotka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
Łosoś z czerwonym pieprzem – przygotowanie:
Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i natrzeć lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem (tylko od strony mięsa). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 4 minut. Potem przełożyć na talerz (patelni nie myć, będzie potrzebna do smażenia kopru włoskiego).
W rondelku lub małej patelni rozgrzać olej rzepakowy i wrzucić drobno posiekaną szalotkę. Zeszklić, dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (około trzech, czterech łyżek zostawić), a także miód. Wymieszać i gotować, aż się trochę zredukuje. Następnie wlać kremówkę i chwilkę gotować. Musi trochę zgęstnieć. Doprawić odrobiną soli.
Koper włoski umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Potem doprawić solą i ułożyć na patelni po łososiu. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut z dwóch stron, aż lekko się zrumieni. Następnie wlać odłożony sok z pomarańczy. Gdy sok odparuje można wyjąć z patelni.
Na talerzach położyć plastry kopru włoskiego, obok łososia. Na koniec całość polać przygotowanym sosem. Podawać z ryżem.
Smacznego 🙂
Idealne danie dla mnie.
tak, zdecydowanie na tak – kocham i fenkuł, i łososia 🙂
🙂