Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo-śmietankowym


Delikatny filet z łososia z czerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Danie podawać z ryżem, który idealnie tu pasuje. Gwarantuję, że efekt końcowy mile Was zaskoczy 🙂

Łosoś z fenkułem i sosem pomarańczowo-śmietankowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety z łososia ze skórą (każdy po około 170-200 g)
  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Sos pomarańczowo-śmietankowy:

  • sok z 1 pomarańczy
  • 150 g kremówki 30 %
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól

Przygotowanie:

Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i natrzeć lekko rozgniecionym czerwonym pieprzem (tylko od strony mięsa). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 4 minut. Przełożyć na talerz (patelni nie myć, będzie potrzebna do smażenia kopru włoskiego).

W rondelku lub małej patelni rozgrzać olej rzepakowy i wrzucić drobno posiekaną szalotkę. Zeszklić, dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (około trzech, czterech łyżek zostawić) i miód. Wymieszać i gotować, aż się trochę zredukuje. Następnie wlać kremówkę i chwilkę gotować. Musi trochę zgęstnieć. Doprawić odrobiną soli.

Koper włoski umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Doprawić solą i ułożyć na patelni po łososiu. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut z dwóch stron, aż lekko się zrumieni. Następnie wlać odłożony sok z pomarańczy. Gdy sok odparuje można wyjąć z patelni.

Na talerzach położyć plastry kopru włoskiego, obok łososia. Całość polać przygotowanym sosem. Podawać z ryżem.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo-śmietankowym