Myślicie, że orzechy nerkowca nie pasują do jajecznicy? Nic bardziej mylnego. Uprażone w połączeniu z awokado i orzechowym aromatem beurre noisette wznoszą jajecznicę na wyższy poziom. Musicie spróbować 🙂
Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2 pełne łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka beurre noisette
- natka pietruszki do dekoracji
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i utrzeć w moździerzu. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Na patelnię włożyć masło, wbić jajka i dodać orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dodać pokrojone awokado i ponownie wymieszać.
Gotową jajecznicę przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i polać odrobiną podgrzanego beurre noisette.
Smacznego 🙂