Korma z kurczaka


Korma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować 🙂

Korma z kurczaka

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki słodkiej śmietany 18 %
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • około 150 g Ghee (opcjonalnie zwykłe masło lub olej)
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 0,12 g szafranu
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • świeża kolendra do ozdoby
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i lekko przyrumieniamy. Dodajemy chilli, imbir, kolendrę, kardamon, cynamon, goździki i  mieszamy. Dokładamy pokrojonego w większą kostkę kurczaka i mieszając chwilę podsmażamy. Dolewamy jogurt, śmietanę, szafran i zmielone migdały. Dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Indyjskie rybne curry

Sałatka z sosem tamaryndowym

Kurczak po marokańsku

Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem

Raita z ogórkiem

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Korma z kurczaka