Korma (Qorma) to wyjątkowo aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Sporządzana jest na bazie przypraw i jogurtu. Ta charakterystyczna potrawa, swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci każdego… Musicie spróbować 🙂
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki słodkiej śmietany 18 %
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- około 150 g Ghee (opcjonalnie zwykłe masło lub olej)
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki chilli
- 0,12 g szafranu
- 2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- świeża kolendra do ozdoby
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i lekko przyrumieniamy. Dodajemy chilli, imbir, kolendrę, kardamon, cynamon, goździki i mieszamy. Dokładamy pokrojonego w większą kostkę kurczaka i mieszając chwilę podsmażamy. Dolewamy jogurt, śmietanę, szafran i zmielone migdały. Dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Sałatka z sosem tamaryndowym
→ Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem
Kremowe i aromatyczne danie, moje smaki 😉