Dzięki wpływom m.in. berberyjskim, arabskim i francuskim, powstała zachwycająca kuchnia marokańska. Potrawy tej kuchni są bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Jeżeli chcecie mieć odrobinę egzotyki na talerzu, zapraszam Was w kulinarną podróż do Maroka 😉
Składniki:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 6 szalotek
- 6 suszonych daktyli
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 płaskie łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- około 1 szklanki bulionu drobiowego
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka delikatnie posolić, obsmażyć i wyjąć. Na tą samą patelnię wrzucić w całości, umyte i obrane szalotki i wsypać przyprawy. Mieszając, wszystko zrumienić. Następnie dodać kurczaka i wlać bulion. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać bulion. Daktyle pokroić, dołożyć do mięsa i jeszcze chwilkę dusić. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Gotową potrawę przełożyć na talerz i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Harira
→ Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej