Kurczak po marokańsku


Dzięki wpływom m.in. berberyjskim, arabskim i francuskim, powstała zachwycająca kuchnia marokańska. Potrawy tej kuchni są bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Jeżeli chcecie mieć odrobinę egzotyki na talerzu, zapraszam Was w kulinarną podróż do Maroka 😉

Kurczak po marokańsku

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 6 szalotek
  • 6 suszonych daktyli
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 1 szklanki bulionu drobiowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka delikatnie posolić, obsmażyć i wyjąć. Na tą samą patelnię wrzucić w całości, umyte i obrane szalotki i wsypać przyprawy. Mieszając, wszystko zrumienić. Następnie dodać kurczaka i wlać bulion. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać bulion. Daktyle pokroić, dołożyć do mięsa i jeszcze chwilkę dusić. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą. Gotową potrawę przełożyć na talerz i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Harira

Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej

Skrzydełka miodowo – musztardowe

Korma z kurczaka

Indyjskie rybne curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *