Pyszne i soczyste skrzydełka kurczaka miodowo-musztardowe z pięknie zrumienioną skórką. Słodycz miodu w połączeniu z musztardą idealnie do siebie pasują i sprawiają, że skrzydełka stają się wyjątkowo smaczne. Palce lizać !
Składniki na skrzydełka miodowo-musztardowe:
- około 8-9 skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
- sól
Przygotowanie skrzydełek miodowo-musztardowych:
Do miseczki wlać miód i oliwę. Dodać obie musztardy, lekko rozgniecione w moździerzu ziarna pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Wymieszać.
Skrzydełka kurczaka umyć, osuszyć, przełożyć do przygotowanej marynaty i dokładnie je natrzeć. Przykryć i odstawić na około 1 godzinę.
Następnie skrzydełka wyjąć z marynaty i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Pozostałą marynatą polać wierzch skrzydełek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut na złoty kolor.
Smacznego 🙂