Kuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo różnorodna. Każdy region ma swoje specjały, którymi może się pochwalić. Znane na całym świecie wina, sery, croissanty, desery jak np. crème brûlèe, różnego rodzaju tarty i wiele, wiele… innych.
Kuchnia francuska to nie tylko eleganckie potrawy, to także bardzo proste i smaczne dania. Przykładem tego są tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną, łatwe do przygotowania, które przeniosą Was w kulinarną podróż po Francji. Możecie podać je na śniadanie (dzieci na pewno się ucieszą 😉 ) lub podwieczorek z gałką lodów waniliowych. Skusicie się?
Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego
- około 3 łyżek masła klarowanego
Dodatkowo:
- maliny
- borówki
- bita śmietana
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki chleba tostowego.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczony chleb i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Gotowe tosty przełożyć na talerz i dodać owoce. Całość posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.
Smacznego 🙂