Dzisiaj proponuję proste szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, czerwoną papryką i cebulką. Zamarynowane w aromatycznych przyprawach będą wyśmienite. Do szaszłyków będzie pasował np. sos tatarski, czosnkowy lub raita 🙂
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- około 100 g boczku
- 4 małe czerwone cebulki
- 1 czerwona papryka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta chili
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
- ulubiony sos
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojony boczek i pokrojoną w plastry cebulkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić i również włożyć do miski. Następnie dodać utarty w moździerzu kmin rzymski z ziarnami kolendry i tymiankiem, chili, suszoną paprykę, pieprz ziołowy, oliwę i sól. Wszystko wymieszać i odstawić na około 1 godzinę.
Zamarynowane składniki nadziewać na przemian na patyczki. Grillować ze wszystkich stron przez około 12-15 minut lub upiec w piekarniku (200°C przez około 25-30 minut).
Smacznego 🙂