Kulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy.
Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami włoskimi
Składniki:
- 80 g ryżu preparowanego
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 200 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.
W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladą i śmietanką. Dodać uprażone orzechy i dmuchany ryż. Wymieszać i wilgotnymi dłońmi formować kulki. Żeby ładniej się prezentowały na talerzu można polać roztopioną czekoladą. Schłodzić.
Smacznego 🙂