Dzisiaj deser dla niespodziewanych gości. Jeśli smakowały Wam śliwki zapiekane pod migdałową kruszonką to ten również polubicie. Ciepłe i soczyste brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką z płatków owsianych i orzechów nerkowca bez wątpienia poprawią nastrój 😉 Możecie podać je np. z lodami śmietankowymi, będzie przepyszny…
Składniki:
- 5 dużych dojrzałych brzoskwiń
- 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki płynnego miodu
- 60 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki mąki
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć, osuszyć, pokroić w ósemki i wymieszać z cukrem.
Orzechy nerkowca bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki i dodać resztę składników kruszonki. Wszystko dokładnie połączyć rozcierając palcami.
Naczynie do zapiekania o średnicy 24 cm wysmarować masłem i umieścić w nim brzoskwinie. Na wierzch równomiernie rozsypać przygotowaną kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25-30 minut na złoty kolor.
Smacznego 🙂