W związku ze zbliżającym się „Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich 😉 Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy wyjątkowy deser 🙂
Składniki:
Na około 4 dżdżownice:
- 1 galaretka truskawkowa „Winiary”
- 1,5 szklanki wody
- 1/4 szklanki śmietanki 30 %
Będą potrzebne:
- rękawiczki jednorazowe (rozmiar S)
- gumki recepturki
Reszta deseru:
- 1 galaretka truskawkowa „Winiary”
- 100 g czekolady
- 200 g śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 g truskawek
- około 200 g ciasteczek mocno czekoladowych
Przygotowanie:
Dżdżownice:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i schładzamy. Dodajemy śmietankę, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Gdy lekko zacznie tężeć, wlewamy do palców rękawiczki (oprócz kciuka). Związujemy gumkami. Jeden związany palec lekko zginamy. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.
Reszta deseru:
Truskawki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (kilka zostawiamy do dekoracji) i przekładamy do salaterek. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu i zalewamy nią truskawki. Wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na galaretce. Wierzch posypujemy startymi na drobnych oczkach, ciasteczkami.
Rękawiczki nacinamy i delikatnie wyjmujemy zawartość. Na jednym galaretkowym palcu nacinamy buzię i wtykamy w nią starte ciasteczka. Z czekolady robimy oczka. W deserze robimy nacięcia i wpychamy w nie poszczególne części dżdżownicy. Roztopioną czekoladą rysujemy na folii aluminiowej płotek.
Schładzamy go, delikatnie odrywamy i ustawiamy w deserze. Całość dekorujemy truskawkami.
Smacznego 🙂
Cudowny!!:))
Muszę go zrobić wnuczce, to niesamowity deser, dziękuję za pomysł 🙂