Udawany nale艣nik


Dlaczego udawany ? Bo wygl膮da jak prawdziwy nale艣nik, a zrobiony jest z galaretki 馃槈 Wszyscy domownicy si臋 nabrali i bardzo im smakowa艂o, wi臋c m贸j eksperyment mog臋 uzna膰 za udany. Polecam go szczeg贸lnie na zbli偶aj膮cy si臋 “Dzie艅 dziecka”, na pewno dzieci b臋d膮 zaskoczone i zadowolone z takiego deseru.

Sk艂adniki:

Z podanego przepisu wyjdzie 5-6 nale艣nik贸w.

  • 1 galaretka truskawkowa “Winiary”
  • 1 galaretka cytrynowa “Winiary”
  • 300 g truskawek
  • 250 ml 艣mietanki 30%
  • 500 ml mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 艂y偶ka cukru pudru
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie:

  1. P贸艂 galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 1 szklance wrz膮cej wody, przelewamy do salaterki lub g艂臋bokiego talerza i sch艂adzamy.
  2. Do garnuszka wlewamy 艣mietank臋, mleko i zagotowujemy. Wy艂膮czamy gaz, wsypujemy ca艂膮 galaretk臋 cytrynow膮 i p贸艂 galaretki truskawkowej. Energicznie mieszamy, a偶 偶elatyna si臋 rozpu艣ci. Studzimy. Rozk艂adamy na stole folie spo偶ywcz膮 i wylewamy ma艂ymi porcjami (t臋偶ej膮c膮 !) galaretk臋, tworz膮c nale艣niki. Nie ruszamy ich! Dopiero gdy troch臋 st臋偶ej膮, wk艂adamy do lod贸wki.
  3. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.
  4. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na 膰wiartki.
  5. Galaretk臋 truskawkow膮 kroimy w kostk臋.
  6. Udawane nale艣niki wyjmujemy z lod贸wki. Na ka偶dego z nich k艂adziemy serek mascarpone, pokrojon膮 galaretk臋 i truskawki. Delikatnie zwijamy, powoli odrywaj膮c foli臋.
  7. Roztapiamy czekolad臋 i polewamy nale艣niczki. Dekorujemy truskawkami, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 馃檪

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Udawany nale艣nik

    • Ada Autor wpisu

      5-6 nale艣nik贸w wielko艣ci talerzyka deserowego. Takich jak du偶y p艂aski talerz nie radzi艂abym robi膰, b臋dzie problem z ich zwini臋ciem, mog膮 si臋 rozrywa膰.