Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem to pyszna, a także pożywna zupa wegetariańska. Dzięki różnorodnym przyprawom jest bardzo aromatyczna i pachnie Indiami. Przede wszystkim przyjemnie rozgrzewa, idealnie sprawdzi się w zimne dni. Bardzo polecam! 🙂
Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem
Indyjska zupa curry z ciecierzycą – składniki:
- 1 średni batat
- 3 średnie ziemniaki
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 malutka papryczka chili
- kawałek imbiru (około 3,5 cm)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 płaskie łyżeczki pasty tamaryndowej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- świeża kolendra do posypania
Przygotowanie indyjskiej zupy curry z ciecierzycą i batatem:
W moździerzu utrzeć kmin rzymski i ziarna kolendry.
Batata i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, później wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojonego batata, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili (bez nasionek), starty imbir, kurkumę, kardamon, cynamon, utarty kmin rzymski oraz kolendrę. Potem mieszając chwilę podsmażać.
W garnku zagotować bulion i przełożyć zawartość patelni. Dodać pokrojone ziemniaki, pomidory w puszce (razem z zalewą), a także pastę tamaryndową. Potem gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec gotową zupę posypać posiekaną kolendrą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Pychota!