Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem


Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem to pyszna, a także pożywna zupa wegetariańska. Dzięki różnorodnym przyprawom jest bardzo aromatyczna i pachnie Indiami. Przede wszystkim przyjemnie rozgrzewa, idealnie sprawdzi się w zimne dni. Bardzo polecam! 🙂

Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatemIndyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem

Indyjska zupa curry z ciecierzycą – składniki:

  • 1 średni batat
  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 malutka papryczka chili
  • kawałek imbiru (około 3,5 cm)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 płaskie łyżeczki pasty tamaryndowej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie indyjskiej zupy curry z ciecierzycą i batatem:

W moździerzu utrzeć kmin rzymski i ziarna kolendry.

Batata i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, później wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojonego batata, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili (bez nasionek), starty imbir, kurkumę, kardamon, cynamon, utarty kmin rzymski oraz kolendrę. Potem mieszając chwilę podsmażać.

W garnku zagotować bulion i przełożyć zawartość patelni. Dodać pokrojone ziemniaki, pomidory w puszce (razem z zalewą), a także pastę tamaryndową. Potem gotować do miękkości warzyw. Następnie wlać mleko kokosowe, dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec gotową zupę posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Indyjska zupa curry z ciecierzycą i batatem