Nieskomplikowana, rozgrzewająca tajska zupa z białą rybą i makaronem Chow Mein. Do przygotowania zupy użyłam dorsza, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby np. mintaja, halibuta, miruny itp. Idealna dla zabieganych, ponieważ robi się ją naprawdę szybko.
Składniki:
- 300 g makaronu Chow Mein
- około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
- 1,75 l bulionu
- 300 g mleka kokosowego
- 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 listki limonki Kaffir
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju
- sos sojowy do doprawienia zupy (zamiast soli)
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć.
W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić sosem sojowym i podawać z makaronem.
Smacznego 🙂
Zrobilem wedlug przepisu.. ogólnie dobra …ale coś się ze soba kluci i ma gorzkawy posmak… nie mam pojecia co… moze sok z limonki ?? albo przez to ze jak robilem bulion to dodałem pare plastrow cytryny ze skorka? choc wiele razy tak robilem do innych zup .
Myślę, że niepotrzebnie dodałeś plastry cytryny, biała warstwa pod skórką powoduje gorycz. Pozdrawiam 🙂
Wow, wyglada pięknie 🙂 Jadłam kiedyś zupę rybna ale w wersji azjatyckiej, z sojowym makaronem (w restauracji Pańska 85 w Warszawie) smakowała rewelacyjnie, teraz chyba czas na tajska odsłonę, przepis wykorzystam na pewno 🙂
nie gotuje się po dodaniu limonki
Dorsza podsmazamy czy wrzucamy do wywaru surowego, nie przyprawionego?
Surowego bez przypraw.