Puszysty biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie przełamują słodycz tortu. Pycha! Całość współgra idealnie 🙂 Tort udekorowałam w stylu Ombre (cieniowanie), niestety… zapomniałam, że długie dekorowanie tortu nie sprzyja kremowi, który zrobiony jest z bitej śmietany. Trochę zaczął się rozwarstwiać… W związku z tym, radzę dekorować go w miarę sprawnie 😉 Przez to nie ma zdjęć kwiatków, które „zdobiły” wierzch tortu 😀
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kajmakowy:
- 750 g serka mascarpone
- 500 g kajmaku (masa krówkowa)
- 400 g śmietany kremówki 30%
Krem do dekoracji:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze
Do nasączenia:
- 3/4 szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 130 g krakersów (solonych)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 175°C przez około 30-35 min. (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
Wierzch biszkoptu równo ściąć (ewentualną górkę). Następnie biszkopt odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy równe części.
Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.
Krem kajmakowy:
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Krem podzielić na trzy części.
Krakersy przełożyć do woreczka foliowego, rozbić tłuczkiem do mięsa i podzielić na trzy części.
Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmarować jedną łyżkę pierwszej części kremu i równo rozsypać warstwę pokruszonych krakersów. Ostrożnie rozsmarować pozostałą część kremu. Tak samo postąpić z kolejnymi warstwami, z tym że ostatnią częścią kremu smarujemy również boki toru.
Krem do dekoracji:
Śmietanę kremówkę (schłodzoną!) ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i dalej ubijać do uzyskania gęstego kremu. Następnie podzielić na trzy części. Dodać barwniki spożywcze w takich ilościach, aby powstały trzy odcienie tego samego koloru i dokładnie wymieszać. Przełożyć do trzech rękawów cukierniczych z okrągłymi tylkami i wyciskać po dwie kropki tego samego odcienia (jedna nad drugą). Następnie za pomocą łyżeczki, każdą kropkę (w połowie) rozsmarowujemy. Udekorowany tort schładzamy.
Smacznego 🙂
wspaniały tort i piękne zdjęcie, aż chce się jeść! pozdrawiam ciepło!