Kurczak w sosie orzechowym z papryką to wyjątkowo proste do przygotowania danie i świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Soczyste mięsko i jędrna papryka zatopione w pysznym sosie na bazie masła orzechowego. Polecam! 🙂
Kurczak w sosie orzechowym z papryką
Składniki:
- 2 duże pojedyncze filety z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos orzechowy:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 szklanka wody
- pieprz
Dodatkowo:
- szczypior do posypania
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.
Paprykę pokroić w cienkie paski.
Wszystkie składniki na sos wymieszać (nie musi być dokładnie).
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojone piersi z kurczaka i smażyć mieszając, aż mięso będzie lekko zrumienione. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i smażyć około 3 – 4 minut (mieszając), aż papryka lekko zmięknie ale nadal będzie jędrna. Następnie wlać sos i chwilkę gotować, aż zgęstnieje. Podawać z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: