Omlet po chińsku z tofu i dymką


Omlet po chińsku z tofu i dymką to proste i pożywne danie. Idealny na śniadanie lub szybką kolację. Przygotujecie go błyskawicznie! Wystarczy pokrojone tofu zalać masą jajeczną z dymką i usmażyć, na koniec wlać sos i chwilkę dusić. Potem całość posypać sezamem i zjeść, ciesząc się każdym kęsem 😉

Omlet po chińsku z tofu i dymką

Składniki:

  • 5 jajek
  • 4 łyżki mleka sojowego (lub zwykłego)
  • 180 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej dymki (zielona część)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Składniki na sos wymieszać.

Do miseczki wbić jajka, dodać mleko i roztrzepać. Wrzucić posiekaną dymkę i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i rozłożyć pokrojone w kostkę tofu. Ustawić malutki ogień i wlać masę jajeczną. Smażyć pod przykryciem, aż masa się zetnie. Następnie ustawić średni ogień i zalać omlet przygotowanym sosem. Przykryć pokrywką i dusić około 2 minut. Posypać sezamem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Omlet z rydzami

Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem

Jajka zięcia

Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette

Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.