Omlet po chińsku z tofu i dymką to proste i pożywne danie. Idealny na śniadanie lub szybką kolację. Przygotujecie go błyskawicznie! Wystarczy pokrojone tofu zalać masą jajeczną z dymką i usmażyć, na koniec wlać sos i chwilkę dusić. Potem całość posypać sezamem i zjeść, ciesząc się każdym kęsem 😉
Omlet po chińsku z tofu i dymką
Składniki:
- 5 jajek
- 4 łyżki mleka sojowego (lub zwykłego)
- 180 g tofu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej dymki (zielona część)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Składniki na sos wymieszać.
Do miseczki wbić jajka, dodać mleko i roztrzepać. Wrzucić posiekaną dymkę i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i rozłożyć pokrojone w kostkę tofu. Ustawić malutki ogień i wlać masę jajeczną. Smażyć pod przykryciem, aż masa się zetnie. Następnie ustawić średni ogień i zalać omlet przygotowanym sosem. Przykryć pokrywką i dusić około 2 minut. Posypać sezamem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem
→ Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette