Domowa ricotta


Ricotta to włoski serek, który bez problemu możemy przygotować w domu. Wystarczą trzy składniki aby cieszyć się jego subtelnym smakiem. Domowa ricotta jest bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach. Pyszna!

Domowa ricotta

Składniki:

  • 1 litr świeżego i tłustego mleka 3,2 %
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • gaza
  • sitko lub foremka do serów

Przygotowanie:

Do garnka wlać mleko i wsypać sól. Zagotować i wyłączyć gaz. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić na około 30 minut.

Sitko wyłożyć gazą i umieścić na garnku lub misce. Jeśli macie foremkę do serów nie potrzeba gazy. Ostrożnie przelać mleko. Pozostawić do odsączenia na około godzinę. Następnie zwinąć gazę w sakiewkę i lekko odcisnąć ser. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Serek z migdałów

Domowe masło

Ser smażony z kminkiem

Mleko z nerkowców

Mleko migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.