Ricotta to włoski serek, który bez problemu możemy przygotować w domu. Wystarczą trzy składniki aby cieszyć się jego subtelnym smakiem. Domowa ricotta jest bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach. Pyszna!
Domowa ricotta – składniki:
- 1 litr świeżego i tłustego mleka 3,2 %
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- gaza
- sitko lub foremka do serów
Przygotowanie domowej ricotty:
Do garnka wlać mleko i wsypać sól. Zagotować i wyłączyć gaz. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić na około 30 minut.
Sitko wyłożyć gazą i umieścić na garnku lub misce. Jeśli macie foremkę do serów nie potrzeba gazy. Ostrożnie przelać mleko. Pozostawić do odsączenia na około godzinę. Następnie zwinąć gazę w sakiewkę i lekko odcisnąć ser. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: