Mleko migdałowe


Dzisiaj jedno z najsmaczniejszych mlek roślinnych, czyli mleko migdałowe. Może być zamiennikiem mleka zwierzęcego,  nie zawiera laktozy i jest idealne dla wegan oraz osób odchudzających się. Jest cennym źródłem witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego zdrowia. Mleko migdałowe ma delikatny smak z nutą marcepanu. Doskonale sprawdza się do przygotowania owsianek, puddingów, koktajli, deserów oraz kawy. Po odciśnięciu mleka przez gazę, pozostaje masa migdałowa, z której można przygotować serek 🙂

Składniki:

  • 200 g migdałów
  • 3 szklanki przegotowanej wody lub wody mineralnej

Dodatkowo:

  • gaza
  • sitko

Przygotowanie:

Migdały wsypać do miseczki, zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odcedzić, obrać z łupinek i wrzucić do kielicha blendera. Wlać wodę i zmiksować, aż powstanie gładki napój. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą i odcisnąć. Przechowywać w lodówce. Odciśniętej masy migdałowej nie wyrzucać, zróbcie z niej serek 🙂

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Mleko owsiane

Domowe masło

Smoothie z nektarynek, mleka owsianego i chia

Smoothie z jarmużu, banana i jabłka

Serek migdałowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *