Dzisiaj jedno z najsmaczniejszych mlek roślinnych, czyli mleko migdałowe. Może być zamiennikiem mleka zwierzęcego, nie zawiera laktozy i jest idealne dla wegan oraz osób odchudzających się. Jest cennym źródłem witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego zdrowia. Mleko migdałowe ma delikatny smak z nutą marcepanu. Doskonale sprawdza się do przygotowania owsianek, puddingów, koktajli, deserów oraz kawy. Po odciśnięciu mleka przez gazę, pozostaje masa migdałowa, z której można przygotować serek 🙂
Składniki:
- 200 g migdałów
- 3 szklanki przegotowanej wody lub wody mineralnej
Dodatkowo:
- gaza
- sitko
Przygotowanie:
Migdały wsypać do miseczki, zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odcedzić, obrać z łupinek i wrzucić do kielicha blendera. Wlać wodę i zmiksować, aż powstanie gładki napój. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą i odcisnąć. Przechowywać w lodówce. Odciśniętej masy migdałowej nie wyrzucać, zróbcie z niej serek 🙂
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: