Mleko owsiane może być zamiennikiem mleka zwierzęcego dla osób z nietolerancją laktozy, alergików lub wegan. Takie mleko roślinne doskonale sprawdzi się do przygotowania koktajli, naleśników, puddingów i wielu innych potraw. Można też wypić je bezpośrednio po przygotowaniu, dosładzając odrobiną syropu klonowego lub miodu. Przygotowanie mleka z płatków owsianych jest wyjątkowo proste i możemy sporo zaoszczędzić, robiąc je samemu. Kupne są drogie i nie wszędzie można je dostać.
Składniki na mleko owsiane:
- 4 szklanki przegotowanej wody
- 1 szklanka płatków owsianych
Dodatkowo:
- sitko
- gaza
Przygotowanie mleka owsianego:
Do kielicha blendera wlać wodę i wsypać płatki owsiane. Miksować około 1,5 – 2 minut, ma powstać gładki napój. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Odcisnąć.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: