Na wstępie krótko o nasionach chia (szałwii hiszpańskiej). Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana była już przez Azteków. Te malutkie nasionka zawierają minerały, witaminy i antyoksydanty wpływające korzystnie na nasz organizm. Dostarczają energii, maja mało kalorii i poprawiają przemianę materii. Pozwalają utrzymać odpowiednią wagę ciała, dając poczucie nasycenia, w związku z tym są idealnym rozwiązaniem dla osób odchudzających się. Same zalety! 🙂 Nic więc dziwnego, że coraz częściej po nie sięgamy.
Chia można wykorzystywać do przygotowywania koktajli, sałatek, puddingów, musli, owsianek i wielu, wielu innych potraw. A jak je przygotować? Banalnie prosto. Wystarczy wszystko wymieszać i odstawić na noc, aby dobroczynne nasionka napęczniały i stały się śliskie. Potem dodajemy ulubione owoce i delektujemy się mocą płynąca z natury 😉
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 pełne łyżki nasion chia
- 2 – 3 łyżki syropu klonowego
- owoce (u mnie czarna porzeczka i banan)
Przygotowanie:
Do miseczki wlać mleko kokosowe, zwykłe i syrop klonowy. Wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 45 minut. Ponownie wymieszać, przełożyć do salaterek i włożyć do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień udekorować ulubionymi owocami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: