Miseczki z płatków kukurydzianych wypełnione pysznym, aromatycznym, kokosowym puddingiem z tapioki, pachnącym imbirem i trawa cytrynową. Idealny początek dnia lub… deser 🙂 Dekoracja to również tapioka, ale gruba. Ugotowane kulki obtoczyłam w uprażonych wiórkach kokosowych.
Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową
Składniki (na 4 miseczki):
Miseczki kukurydziane:
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki wody
Pudding z tapioki:
- 1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki drobnej tapioki
- kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
- 1 mała łodyga trawy cytrynowej
- 2-3 łyżki syropu klonowego
Dekoracja:
- 1 łyżka grubej tapioki
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Miseczki kukurydziane:
Płatki kukurydziane przełożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta. Mają mieć konsystencję grubej bułki tartej. Przełożyć do miseczki i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić dłonią.
Foremki do babeczek wyłożyć folią spożywczą i wylepić przygotowaną masą. Schłodzić.
Pudding z tapioki:
Trawę cytrynową obrać, odciąć część u nasady pędu (którą wykorzystujemy), pociąć na 2-3 części i rozbić lekko tłuczkiem.
Do rondelka wlać mleko kokosowe i syrop klonowy, wsypać tapiokę i dodać kawałek obranego imbiru oraz trawę cytrynową. Następnie gotować pod przykryciem (na malutkim ogniu) przez około 15 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, aby tapioka nie przywarła do dna. Po ugotowaniu wyjąć imbir i trawę cytrynową.
Gotowym puddingiem wypełnić kukurydziane miseczki. Można podawać na ciepło lub schłodzić w lodówce.
Dekoracja:
W rondelku zagotować 1 szklankę wody z małą ilością cukru. Wsypać grubą tapiokę i gotować pod lekko uchyloną pokrywką (na małym ogniu) przez około 30 minut. Następnie wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i odstawić na około 15 minut. Kulki tapioki muszą być przezroczyste. Odcedzić.
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Przełożyć na talerzyk i wsypać ugotowane duże kulki tapioki. Dokładnie oblepić wiórkami i udekorować nimi pudding.
Smacznego 🙂
Babeczki wyglądają obłędnie. Aż nie chce się wierzyć, że to zdrowsza wersja deseru. Mega!
Babeczki wyglądają pysznie!