Muszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest zwarte, ma niepowtarzalny smak i aromat, który zdecydowanie różni się od innych mięs. Zawiera mnóstwo żelaza, witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu szczególnie jesienią. Mięso z dzika jest również chudsze, niskokaloryczne (idealne dla osób dbających o linię 😉 ) i nie naszpikowane chemią.
Szynkę marynowałam przez noc w czerwonym winie i przyprawach, a na drugi dzień nafaszerowałam suszonymi śliwkami i upiekłam. Podałam z puree w kolorach jesieni z pieczonej papryki i batata. Całość posypałam uprażonymi orzechami włoskimi.
Składniki:
Pieczeń z dzika:
- 1 kg szynki z dzika
- 200 g suszonych śliwek
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżeczka ziaren jałowca (drobniutko posiekanych)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 pełna łyżeczka miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Puree z pieczonej papryki:
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Puree z batata:
- 1 batat
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- orzechy włoskie (uprażone na suchej patelni)
Przygotowanie:
Szynkę z dzika opłukać, osuszyć i naciąć tak, aby powstał duży płat. Przełożyć do miski. Dodać przyprawy, miód i olej. Dokładnie natrzeć mięso. Polać winem, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjąć mięso z marynaty, rozłożyć suszone śliwki, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Przełożyć do brytfanny, wlać marynatę, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez 1 i 1/2 godziny, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez około 15 minut.
Puree z pieczonej papryki:
Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć oliwą z oliwek, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170’C na 25 minut.
Następnie zdjąć skórkę i zmiksować z oliwą z oliwek na gładkie purée. Doprawić solą i pieprzem.
Puree z batata:
Patata obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i nalać wodę. Lekko posolić. Gotować do miękkości, nastepnie odcedzić i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Dla wszystkich moich czytelników zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
« Powyższy artykuł jest sponsorowany »