Bezy czekoladowe z kremem kawowym


Dzisiaj słodkości dla miłośników kawy 🙂 Bez wątpienia przepyszne bezy czekoladowe przełożone aromatycznym kremem kawowym… Połączenie idealne, któremu nie można się oprzeć. Pycha! Do masy kawowej dodałam odrobinę wódki, ale nie jest to konieczne. Zróbcie je koniecznie 🙂

Bezy czekoladowe z kremem kawowymBezy czekoladowe z kremem kawowym

Składniki (na około 13 złożonych bez):

Bezy:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kawowy:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant
  • 600 g masła
  • 3 pełne łyżki kawy mielonej
  • kieliszek wódki (opcjonalnie)

Bezy czekoladowe z kremem kawowym – przygotowanie:

Bezy:

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Potem studzimy.

Białka ubijamy z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie czekoladę rozlewamy na białkach i mieszamy robiąc tylko jeden, dwa ruchy. Potem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy na około 10 minut.

Krem kawowy:

Kawę zalewamy jak najmniejszą ilością wrzątku (około 1/4 szklanki). Zostawiamy do ostudzenia.

Jajka z cukrem ubijamy na parze (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor. Potem odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i dodajemy po 2 łyżki ubitych jajek, zaparzoną kawę razem z fusami oraz opcjonalnie wódkę. Następnie masę ucieramy, aż składniki się połączą.

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na połowie bez i na koniec przykrywamy pozostałymi bezami.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Bezy czekoladowe z kremem kawowym