Mazurek jest jednym z najbardziej lubianych i tradycyjnych wypieków, które goszczą na wielkanocnych stołach. Oprócz serników i babek cieszy się ogromną popularnością. To niziutkie ciasto jest nie tylko wyjątkowo pyszne, ale też proste do przygotowania. Dzisiaj przygotowałam mazurek z orzeszkami ziemnymi, masłem orzechowym, suszonymi daktylami i polewą czekoladową. Pycha! 🙂 Po inne wielkanocne przepisy zapraszam tutaj 😉
Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 160 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
Nadzienie:
- 200 g masła orzechowego (gładkie)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych
- około 13 suszonych daktyli
Polewa czekoladowa:
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami i czekoladą – przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto. Potem owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 25 – 30 minut. Potem studzimy.
Nadzienie:
Masło orzechowe miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Następnie rozsmarowujemy na upieczonym cieście, posypujemy lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posiekanymi daktylami. Delikatnie dociskamy.
Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Potem dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Na koniec studzimy i polewamy wierzch mazurka. Schładzamy.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: