Mazurek czekoladowo marcepanowy


Mazurek czekoladowo marcepanowy to jeden z moich ulubionych mazurków. Kruche ciasto z dodatkiem marcepanu i rozpływająca się w ustach czekolada z odrobiną likieru amaretto… Pycha! Oczywiście, w wersji dla dzieci nie dodajemy likieru, też będzie pyszny. Ciasto ozdobiłam uprażonymi płatkami migdałowymi i kurczaczkami z masy marcepanowej. Polecam 🙂

Mazurek czekoladowo marcepanowy

Składniki:

Kruchy spód:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 140 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 100 g masy marcepanowej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 70 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki likieru amaretto

Do dekoracji:

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy startą na małych oczkach masę marcepanową. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Nożem robimy na wałeczkach wzorki, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Następnie wyjmujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Nadzienie:

Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki się połączą. Wyłączamy gaz i wlewamy likier amaretto. Mieszamy.

Na upieczony i ostudzony spód przekładamy przygotowaną czekoladę. Schładzamy.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Masę marcepanową barwimy barwnikami spożywczymi, rozwałkowujemy i wycinamy kurczaczki. Przyklejamy do ciasta.

Smacznego 🙂


Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Mazurek czekoladowo marcepanowy