Masa marcepanowa to niezastąpiony składnik świątecznych wypieków. Nadaje się do pokrywania i dekoracji tortów, nadziewania babeczek, pierniczków i różnego rodzaju innych wypieków. Można oczywiście kupić gotową masę marcepanową, ale robiąc ją samemu mamy pewność co jemy 😉
Składniki :
Z podanych składników wyjdzie 350 g masy marcepanowej.
- 200 g obranych migdałów lub płatków migdałowych
- 1 szklanka cukru pudru (lub więcej)
- 1/3 szklanki likieru amaretto*
* Jeżeli masę marcepanową będą jadły dzieci, likier amaretto można zastąpić wodą z dodatkiem kilku kropel olejku migdałowego.
Przygotowanie:
Jeśli kupiliście migdały ze skórką, należy ją usunąć. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Następnie dokładnie obrać i osuszyć. Osobiście poszłam na łatwiznę i kupiłam płatki migdałowe 😉
Migdały bardzo dokładnie zmielić, bez wyczuwalnych kawałków. Dodać cukier puder i likier amaretto. Wszystko dokładnie zagnieść, aż masa będzie plastyczna. Jeżeli uważacie, że masa jest za mało słodka, dosypcie odrobinę więcej cukru pudru. Gotową masę szczelnie zawinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂