Dzisiaj góralskie smaki 🙂 Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i posypany uprażonymi orzechami włoskimi. Pycha! Do przygotowania tej przekąski można użyć dużego oscypka pokrojonego w plastry lub małych, które grillujemy w całości. Do żurawiny dodałam łyżkę octu balsamicznego i wody, ale nie jest to konieczne. Można dodać sam dżem żurawinowy prosto ze słoiczka, będzie równie smaczne. Polecam 🙂
Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i orzechami włoskimi
Składniki:
- 1 oscypek
- garść roszponki
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 3 łyżki dżemu z żurawiny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka wody mineralnej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Oscypka pokroić na plastry (około 1 cm). Patelnię grillową (lub zwykłą teflonową) posmarować olejem i rozgrzać. Położyć plastry sera i grillować z dwóch stron, aż ładnie się przyrumienią i będą miękkie.
Do miseczki przełożyć dżem, ocet balsamiczny i wodę mineralną (opcjonalnie). Wymieszać.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Na talerz wyłożyć roszponkę, na to plastry sera. Następnie polać sosem żurawinowym i posypać uprażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Mniam! Wygląda obłędnie i smakuje pewnie jeszcze lepiej! Dodaję do zakładek do wypróbowania!
W wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny 😉
https://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam <3