Dzień warto zacząć od pożywnego śniadania, które doda nam energii. I taka właśnie jest jaglanka. Pyszna i sycąca. Połączenie masła orzechowego, karmelu i banana to niebo w gębie 🙂 Zamiast mleka krowiego można użyć roślinnego, będzie równie pyszna. Polecam 🙂
Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem
Składniki:
Jaglanka:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
- 3-4 łyżki syropu klonowego
Karmelizowany banan:
- 1 banan
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jaglanka:
Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać masło orzechowe, syrop klonowy i dokładnie wymieszać.
Karmelizowany banan:
Na patelni rozgrzać masło, cukier trzcinowy i wodę. Gotować do uzyskania karmelu. Dodać pokrojonego w plasterki banana, sok z cytryny i delikatnie zamieszać. Smażyć 1 minutę, aż banany oblepią się karmelem.
Ugotowaną jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzch położyć karmelizowane plasterki banana. Podawać od razu.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
mniaaaam, uwielbiam takie przepisy 🙂
Taka jaglanka na pewno doda energii! Pycha 🙂