Klasyczne brownie z dodatkiem masła orzechowego z kawałkami orzechów. Połączenie idealne! To baaardzo czekoladowe ciasto zapewne posmakuje wielbicielom czekolady. Polecam 🙂
Składniki:
- 250 g masła
- 5 jajek
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 100 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.
Jajka zmiksować z cukrem, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, aż składniki się połączą (nie dłużej!).
Masło orzechowe lekko podgrzać, mieszając.
Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Na wierzch nałożyć masło orzechowe i za pomocą patyczka robić esy floresy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20-25 minut. Wyjąć, przestudzić i pokroić na kwadraty.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Brownie
→ Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym
→ Murzynek
Najlepsze!