Murzynek zrobiłam według przepisu mojej babci. Nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi, a jak smakuje ?… Pyszny, puszysty, wilgotny i polany gęstą polewą czekoladową…
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)
Polewa:
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 90 g masła
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotową masę wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki (keksówka mierzona u góry, około 30 x 12 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg). Piec około 45 minut.
Polewa:
W rondelku roztopić masło, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać ostudzony murzynek.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Brownie migdałowe z malinami
→ Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami
w murzynku zakochałam się w młodości:)
Miłość nadal trwa ? 😉
Robię bardzo podobnego! Ale olej zastępuję masłem 🙂 W najbliższych dniach pojawi się na blogu 🙂
pychota:)