Murzynek


Murzynek zrobiłam według przepisu mojej babci. Nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi, a jak smakuje ?… Pyszny, puszysty, wilgotny i polany gęstą polewą czekoladową…

Murzynek

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)

Polewa:

  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 90 g masła
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotową masę wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki (keksówka mierzona u góry, około 30 x 12 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg). Piec około 45 minut.

Polewa:

W rondelku roztopić masło, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać ostudzony murzynek.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Brownie migdałowe z malinami

Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami

Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi

Mini murzynki z wiśniami

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 komentarzy do “Murzynek