Brownie migdałowe z malinami


Przepyszne, bardzo wilgotne i intensywnie czekoladowe brownie migdałowe z malinami. Połączenie malin z czekoladą idealne! A dodatek zmielonych migdałów wznosi brownie na wyższy poziom. To ciasto zdecydowanie dla miłośników czekolady!

Brownie migdałowe z malinami nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ani wiele czasu i zawsze wychodzi. Będzie też idealnym wypiekiem na Walentynki 🙂

Brownie migdałowe z malinami

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 230 g masła
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka mąki
  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.

Rózgą wymieszać jajka z cukrem. Dodać mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i wlać roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie wszystko wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Na wierzch rozrzucić maliny i lekko je wcisnąć (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Brownie z masłem orzechowym

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Mini brownie migdałowe z gruszkami

Brownie

Ciasto czekoladowe z cukinii  z orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.