Przepyszne, bardzo wilgotne i intensywnie czekoladowe brownie migdałowe z malinami. Połączenie malin z czekoladą idealne! A dodatek zmielonych migdałów wznosi brownie na wyższy poziom. To ciasto zdecydowanie dla miłośników czekolady!
Brownie migdałowe z malinami nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ani wiele czasu i zawsze wychodzi. Będzie też idealnym wypiekiem na Walentynki 🙂
Składniki na brownie:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 230 g masła
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 szklanka mąki
- 300 g malin (mogą być mrożone)
- szczypta soli
Jak przygotować brownie migdałowe z malinami?:
W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.
Rózgą wymieszać jajka z cukrem. Dodać mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i wlać roztopioną czekoladę z masłem. Dokładnie wszystko wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Na wierzch rozrzucić maliny i lekko je wcisnąć (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 25 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić i pokroić na kwadraty.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: