Mini pączki budyniowe to ekspresowe słodkości na jeden kęs. Wilgotne w środku za sprawą jogurtu naturalnego, z zewnątrz chrupiące. Budyniu nie trzeba wcześniej robić, wystarczy wsypać do ciasta proszek. Dzięki niemu pączusie pięknie pachną… Warto spróbować! 🙂
Mini pączki budyniowe – składniki:
- 2 szklanki mąki
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie mini pączków budyniowych:
Do miski przesiać mąkę. Dodać jajka, jogurt naturalny, budyń waniliowy (proszek), cukier puder, proszek do pieczenia i spirytus. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
W dużym i niskim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej (około 170°C). Łyżeczką nakładać ciasto (wielkości małego orzecha włoskiego) na rozgrzany olej. Nie większe bo w trakcie smażenia pączusie znacznie urosną. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Następnie wykładać na papierowe ręczniki i posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Ciekawe pączki budyniowe 🙂