Mini pączki budyniowe


Mini pączki budyniowe to ekspresowe słodkości na jeden kęs. Wilgotne w środku za sprawą jogurtu naturalnego, z zewnątrz chrupiące. Budyniu nie trzeba wcześniej robić, wystarczy wsypać do ciasta proszek. Dzięki niemu pączusie pięknie pachną… Warto spróbować! 🙂

Mini pączki budyniowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę. Dodać jajka, jogurt naturalny, budyń waniliowy (proszek), cukier puder, proszek do pieczenia i spirytus. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

W dużym i niskim garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej (około 170°C). Łyżeczką nakładać ciasto (wielkości małego orzecha włoskiego) na rozgrzany olej. Nie większe bo w trakcie smażenia pączusie znacznie urosną. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Następnie wykładać na papierowe ręczniki i posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Szybkie mini pączki serowe

Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym

Churros

Pączki pieczone

Paluchy z batata z kokosem


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Komentarz do “Mini pączki budyniowe