Paluchy z batata z kokosem


Paluchy z batata z kokosem to pyszna propozycja na Tłusty Czwartek. Wilgotne w środku dzięki puree z batata, a z zewnątrz chrupiące. Mniam… Smaży się je tak jak churros. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciska się kawałki ciasta na rozgrzany, głęboki tłuszcz i obcina nożyczkami. Ciasto jest dość luźne, w zasadzie samo wychodzi z worka 😉 Paluchy z batata pięknie rosną, dlatego nie należy wyciskać ich zbyt dużo. Polecam! 🙂

Paluchy z batata z kokosem

Składniki:

  • 1 szklanka puree z batatów*
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej (gęstej warstwy z odstanego mleka kokosowego)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

*Bataty obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 – 20 minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć jedną szklankę.

Puree z batatów przełożyć do miseczki, dodać przesianą mąkę i resztę składników. Zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (o średnicy około 1,5 cm) i wyciskać kawałki ciasta na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Obcinać nożyczkami. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, następnie odsączyć na papierowym ręczniku i jeszcze gorące obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Churros

Oponki serowe

Pączki pieczone

Szybkie mini pączki serowe

Chruściki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *