Paluchy z batata z kokosem to pyszna propozycja na Tłusty Czwartek. Wilgotne w środku dzięki puree z batata, a z zewnątrz chrupiące. Mniam… Smaży się je tak jak churros. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciska się kawałki ciasta na rozgrzany, głęboki tłuszcz i obcina nożyczkami. Ciasto jest dość luźne, w zasadzie samo wychodzi z worka 😉 Paluchy z batata pięknie rosną, dlatego nie należy wyciskać ich zbyt dużo. Polecam! 🙂
Składniki:
- 1 szklanka puree z batatów*
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki śmietanki kokosowej (gęstej warstwy z odstanego mleka kokosowego)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wódki
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- wiórki kokosowe
Paluchy z batata z kokosem – przygotowanie:
*Bataty obrać, pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 – 20 minut. Uważać żeby nie przypiec! Następnie zmiksować na puree i odmierzyć jedną szklankę.
Puree z batatów przełożyć do miseczki, dodać przesianą mąkę, a także resztę składników. Zmiksować. Potem masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (o średnicy około 1,5 cm) i wyciskać kawałki ciasta na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Obcinać nożyczkami. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, następnie odsączyć na papierowym ręczniku i jeszcze gorące obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: