Jajecznica ze szpinakiem i chili


Jajecznica to mało pracochłonne i bardzo popularne śniadanie. Można ją przygotować na wiele sposobów, każdy ma swój ulubiony. Dzisiaj zagościła u mnie jajecznica ze szpinakiem i chili z dodatkiem cebulki i czosnku, prosta i bardzo smaczna. Jeśli lubicie ostre potrawy, dodajcie więcej papryczki chili 😉

Jajecznica ze szpinakiem i chili

Składniki:

  • 4 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 papryczki chili (lub więcej 😉 )
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Zeszklić. Dodać lekko posiekany szpinak (twarde łodyżki oderwać) i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilkę smażyć, aż szpinak zwiędnie. Następnie wbić jajka, doprawić solą i pieprzem i smażyć na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

→ Omlet z rydzami

Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami

Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette

Jajka zięcia

Jajka zapiekane ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *