Jajecznica to mało pracochłonne i bardzo popularne śniadanie. Można ją przygotować na wiele sposobów, każdy ma swój ulubiony. Dzisiaj zagościła u mnie jajecznica ze szpinakiem i chili z dodatkiem cebulki i czosnku, prosta i bardzo smaczna. Jeśli lubicie ostre potrawy, dodajcie więcej papryczki chili 😉
Jajecznica ze szpinakiem i chili
Składniki:
- 4 jajka
- garść świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 papryczki chili (lub więcej 😉 )
- sól
- pieprz
Przygotowanie jajecznicy ze szpinakiem i chili:
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Zeszklić. Dodać lekko posiekany szpinak (twarde łodyżki oderwać) i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilkę smażyć, aż szpinak zwiędnie. Następnie wbić jajka, doprawić solą i pieprzem i smażyć na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: